Apps en digitale druktemeters werken nog niet goed genoeg

Gemeenten willen drukte op toeristische locaties graag voorkomen, maar de inzet van apps en druktemeters blijkt niet genoeg te zijn om corona-risico’s te voorkomen. Dat melden experts tegenover BNR. De digitale oplossingen werkenvooralsnog niet goed genoeg.

Omwille van snelheid wordt er gekozen ‘voor wat eendimensionale oplossingen, terwijl het beter zal werken als je verschillende data gaat combineren’, vertelt Mettina Veenstra, lector Smart Cities bij hogeschool Saxion in Enschede. Zelf ontwikkelde ze een druktemeter voor Deventer. Een betere oplossing zou zijn een combinatie van de data van de locatie, toegangswegen, verkeer, parkeergarages en de beleving van mensen zelf.

Gemeentegrens

Er is een grote verscheidenheid aan oplossingen, maar de vraag is of zo’n lappendeken goed werkt. Het werkt niet als mensen elke keer een nieuwe app moeten downloaden als ze de gemeentegrens overgaan. Bovendien verbiedt een app niet om naar een bepaald gebied te gaan.

Uniformiteit en gebruik

“Hoe meer aanbod er is, hoe meer versnippering er is, hoe minder uniformiteit en gebruik”, zegt Frank Wijnveld van Crowdprofessionals. Met weinig gebruikers is er geen overzicht van de werkelijke drukte. En hét middel bestaat niet – het gaat om een systeem van apps, druktemeters en observaties van bijvoorbeeld de politie en boa’s. “Eigenlijk is heel Nederland één groot crowdmanagementmodel geworden.”

Bron: AG Connect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *